ФІНАНСОВИЙ МЕХАНІЗМ СТРАХОВОЇ СПРАВИ - Klapkiv, Yuriy; Niemczyk, Lesław; Vakun, Oksana Volodymyrivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Придбання страхової послуги є одним з найбільш часто використовуваних методів фінансування наслідків реалізації ризиків, як фізичних осіб, так юридичних. Фінансовий механізм страхової справи забезпечує надання, у разі настання обумовленої шкоди, фінансових ресурсів у розмірі, що значно перевищує початковий внесок і дуже ефективно стабілізує фінансовий стан страхувальника. Постановка проблеми. Доцільним є вивчення фінансового механізму страхової справи специфіка діяльності страхових інституцій, брокерів чи інших учасників страхового ринку де має місце механізм передачі наслідків реалізації ризику, через посередників – учасників страхового ринку, до страхової компанії, як інституції професійного менеджменту ризиками клієнтів. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Наукові праці таких вчених, як О. Д. Василик, В. Г. Демянишин, О. М. Ковалюк , В. М. Опарін, О. П. Кириленко, С. І. Юрій заклали основу вивчення фінансового механізму. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Науковцями ще недостатньо опрацьовані питання власне фінансового механізму страхової діяльності, як більш загального елементу суспільно економічного життя. В порівнянні із фінансовим механізмом страхової компанії Постановка завдання. Стаття покликана комплексно оцінити теоретичні та методичних аспекти фінансового механізму страхової справи, сформувати власні підходи до його сутності та особливостей функціонування. Виклад основного матеріалу. У статті обґрунтовується на основі різноманітних підходів поняття фінансового механізму, трактування фінансового механізму страхової справи. Під яким, оптимально розуміти систему управління фінансовими відносинами на ринку страхових послуг через фінансові важелі за допомогою фінансових методів. Визначаються власне фінансові важелі що мають місце у страховій справі. Авторами розглядається використання фінансових методів у страховому секторі. Висновки. Поєднання всіх елементів системи є основою фінансового механізму функціонування інституцій страхового ринку. Що забезпечує стійке функціонування страхового ринку в цілому, зокрема страхових компаній, брокерів та агентів, регулятора та сталого попиту з боку клієнтів.