ДОСЛІДЖЕННЯ ФАКТОРІВ ВПЛИВУ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ДІЯЛЬНОСТІ ОБЛІКОВОГО ПЕРСОНАЛУ - Rozheliuk, Viktоria Mykolayivna; Kalchenko, Olga Mykolaivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Євроінтеграційні процеси в економіці України ставлять нові вимоги до організації обліку за Міжнародними стандартами обліку та звітності, що обумовлює використання компетентнісного підходу формуванні кваліфікаційних вимог до облікових працівників. Постановка проблеми. Розкриття сутності компетенції облікових працівників у контексті дослідження факторів її впливу на ефективне ведення обліку. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Проблема формування та розвитку професії бухгалтера займає одне з ключових місць серед досліджень у наукових колах, якій приділяли і продовжують приділяти все більше уваги як вітчизняні, так і зарубіжні вчені, зокрема О. Бакаєв, І. Білоусова, М. Білуха, П. Безруких, Ф. Бутинець, М. Вебер, С. Голов, С. Дж. Грей, В. Жук, В. Івашкевич, Г. Кірейцев, А. Міхалкевич, О. Петрук, С. Прилипко, Я. Соколов, Л. Чижевська та ін. Виділення не вирішених раніше частин загальної проблеми. Компетентнісний підхід у формуванні професійних вмінь та навичок працівників бухгалтерії є підґрунтям ефективної діяльності бухгалтерської служби. Мета статті: визначити вплив факторів професійної компетенції на стан адаптації облікової служби до міжнародних вимог. Виклад основного матеріалу. Ефективна діяльність облікового персоналу в системі управління підприємством ринкового типу визначається рівнем професіоналізму бухгалтерів не лише у знаннях нормативно-правовових актів та процедурах ведення облікових записів, а й у вмінні вирішувати конструктивні завдання, приймати дієві рішення виробничого, фінансового та інвестиційного характеру, впливати на стратегію розвитку підприємства у конкурентному середовищі та формувати інформаційні продукти для різних груп зацікавлених користувачів. Висновки. Компетентність облікових працівників на базі професійних переваг створює підґрунтя надійного інформаційного середовища для прийняття дієвих управлінських рішень менеджментом підприємств у ринкових умовах.