ВРАХУВАННЯ ЯКОСТІ ВОДНИХ РЕСУРСІВ У ТАРИФОУТВОРЕННІ ЯК СКЛАДОВОЇ ЕКОНОМІЧНОГО СТИМУЛЮВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - Yakymchuk, Alina Yuriivna; Semenova, Yulia Mykolaiivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Сьогодні формування адекватних тарифів за використання водних ресурсів є дискусійним питанням у науковому диспуті. Постановка проблеми. Державний вплив на механізм раціонального природокористування концентрується на тарифікації і тарифоутворенні як основних економічних інструментах, тому ми приймаємо якість водних ресурсів базовим індикатором умов водних ресурсів в аспекті такої тарифікації. Тепер нам потрібно винайти найкращі способи врахування якісних показників водних ресурсів стосовно аспекту тарифікації. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Відомі українські вчені Мельник Л. Г., Карінцева О. І., Шевченко С. М., Шапочка М. К., Бун Е., Яцик А. В., Грищенко Ю. М., Волкова Л. А.; Шевчук В. А, зробили великий вклад у оцінювання водних ресурсів та визначення їх якості. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Постановка завдання. Процес оцінювання використання водних ресурсів є надто складним. Тому у даній роботі досліджено основні аспекти умов оцінювання водних ресурсів шляхом ідентифікації напрямків водокористування промисловими підприємствами. Виклад основного матеріалу. У статті характеризується складова якості водних ресурсів у загальній водній економічній системі України, її врахування у процесі тарифоутворення, а також система економічного стимулювання екологічної політики у галузі промисловості. Описана проблематика і запропоновані методи вирішення основних проблем. Висновки. Врахування якості водних ресурсів є одним з ключових елементів оцінювання складової економічного стимулювання екологічної політики промислових підприємств. Якість води впливає на оцінювання, оскільки тарифи формуються шляхом рентної концепції, а також концепції розподілу витрат між учасниками водогосподарської системи. Ціна за промислове водокористування відрізняється залежно від басейну. Врахування якості води повинне залишатися одним з основних інструментів у тарифікації, і мають бути винайдені нові шляхи дослідження та визначення якості води.