КОМПЕТЕНЦІЇ ДЕРЖАВНОГО СЕКРЕТАРЯ МІНІСТЕРСТВА В УКРАЇНІ - Suray, Inna Henadiivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження зумовлена модернізацією державної служби в сучасній Україні, яка спрямована на забезпечення політичної нейтральності державних службовців. Постановка проблеми. Проблема потребує чіткого визначення компетенцій держсекретаря міністерства, щоб забезпечити політичну нейтральність державних службовців міністерства. Аналіз останніх досліджень і публікацій. В. Авер’янова, Ю. Битяка, О. Валевського, Н. Гончарук, І. Коліушка, О. Пархоменко-Куцевіл, С. Серьогіна, В. Толкованова показав, що дослідження не повною мірою враховують сучасні реалії. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Нами виокремлено питання компетенцій держсекретаря міністерства в сучасній Україні. Постановка завдання - висвітлення дослідження компетенцій держсекретаря міністерства в Україні відповідно до чинних нормативно-правових актів та пропозицій щодо їх удосконалення. Виклад основного матеріалу. Сьогодні в Україні держсекретар міністерства обіймає вищу посаду державної служби в державному органі. Доведено, що у Законі України “Про державну службу” акцент зроблено на компетенціях держсекретаря міністерства, які відображають функції з управління персоналом міністерства. У Законі України “Про центральні органи виконавчої влади” акцент зміщено на компетенції, які відображають організаційні функції стосовно роботи апарату міністерства; а також функції з управління персоналом міністерства та територіальних органів міністерства, підприємств, установ, організацій, що належать до сфери управління міністерства. На нашу думку, компетенції держсекретаря міністерства слід обмежити функціями щодо управління персоналом апарату міністерства та загальноорганізаційними. Висновки. Отже, компетенції держсекретаря міністерства, що відображають: функції з управління персоналом міністерства випливають із Закону України “Про державну службу”; організаційні функції щодо роботи апарату міністерства мають бути відображені у Законі України “Про центральні органи виконавчої влади”. Для цього, необхідно внести зміни до Закону України “Про центральні органи виконавчої влади”, відображені у проекті Закону України “Про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з прийняттям Закону України “Про державну службу” від 14 липня 2016 р. № 4526-д.