ОЦІНКА РІВНЯ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ ЗА ПАРАМЕТРОМ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОГРЕСУ - Biloshkurska, Natalia Volodymyrivna; Biloshkurskyi, Mykola Vasylovych; Omelyanenko, Vitaliy Anatoliyovych (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Методичне забезпечення оцінки рівня інноваційного розвитку промисловості України за параметром технологічного прогресу є актуальним, оскільки передбачає використання публічно доступних статистичних даних і відображає вплив інноваційного процесу на виробництво. Постановка проблеми. Оцінку рівня інноваційного розвитку промисловості України в цілому та найбільших підприємств, представників основних видів промислової діяльності, необхідно реалізувати шляхом моделювання виробничої функції Я. Тінберґена в динаміці. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Базові методологічні основи оцінки технологічного прогресу закладені такими вченими, як Я. Тінберґен, Р. Солоу, Дж. Мороні і С. Фергюсон та ін. Ідеї щодо оцінки інноваційного розвитку як національної економіки в цілому, так і окремо взятого підприємства зокрема, не втратили своєї важливості і сьогодні. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Дослідниками ще недостатньо опрацьовані проблеми оцінки рівня інноваційного розвитку промислового виробництва з урахуванням його відповідності технологічному прогресу та граничної норми технологічної заміни. Постановка завдання. Необхідно провести оцінку рівня інноваційного розвитку промисловості України з урахуванням відповідності виробництва технологічному прогресу та пропорційності виробничих ресурсів згідно граничної норми технологічної заміни. Виклад основного матеріалу. Реалізовано моделювання виробничої функції Я. Тінберґена для промисловості України. Розраховано значення параметра технологічного прогресу та граничної норми технологічної заміни для 10 підприємств різних видів промислової діяльності. Удосконалено методичне забезпечення оцінки рівня інноваційного розвитку шляхом розробки матриці «Гранична норма технологічної заміни – Параметр технологічного прогресу». Проведено позиціонування досліджуваних підприємств на запропонованій матриці. Висновки. Достовірність оцінки рівня інноваційного розвитку як сектора економіки, так і окремого підприємства залежить від результатів моделювання виробничої функції Я. Тінберґена і забезпечується шляхом розробки матриці «Гранична норма технологічної заміни – Параметр технологічного прогресу».