ВИМІРЮВАННЯ ВПЛИВУ ВПРОВАДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙ НА РЕЗУЛЬТАТИ ДІЯЛЬНОСТІ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ - Lyeonov, Serhiy Viacheslavovych; Samusevych, Yaryna Valentynivna; Demkiv, Iuliia Myhailivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Значний рівень конкуренції у банківському секторі вимагає постійного удосконалення форм та способів провадження економічної діяльності, що обумовлює зростання ролі інновацій у функціонуванні банку. При цьому інновації в діяльності банків характеризуються як новими продуктами та послугами, так і інноваціями, спрямованими на підвищення якості обслуговування клієнтів. Постановка проблеми. Метою діяльності комерційних банків є отримання позитивних фінансових результатів, що обумовлює необхідність розгляду банківських інновацій як інструмента підвищення результативності функціонування комерційних банків. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Дослідженням сутності банківських інновацій та їх ролі у функціонуванні комерційних банків присвячені роботи таких вчених як С. Б. Єгоричева, З. Шмігельська, І. Я. Карчева, С. В. Осташ. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Залишаються недослідженими питання кількісного оцінювання впливу впровадження інновацій у банківській діяльності на показники функціонування банків. Постановка завдання. Оцінювання фінансового ефекту від впровадження інновацій для комерційних банків, а також часового лагу, необхідного для його досягнення. Виклад основного матеріалу. У статті здійснено класифікацію банківських інновацій на три типи: інноваційні продукти, інновації в обслуговуванні та організаційні інновації. За допомогою інструментарію панельного регресійного моделювання оцінено загальний вплив банківських інновацій та інновацій різних типів на рентабельність активів, приріст активів, приріст кредитів та заборгованості клієнтів, приріст коштів клієнтів, приріст процентних доходів 9 комерційних банків України. Визначено вплив банківських інновацій на результати діяльності банків з урахуванням часового лагу від одного до п’яти років. Висновки. Банківські інновації обумовлюють скорочення результативності функціонування банків у рік їх запровадження. Доведено наявність відстроченого позитивного фінансового ефекту, термін досягнення якого варіюється від двох до п’яти років для різних типів банківських інновацій.