ЯКІСТЬ КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ ЯК ФАКТОР СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ КОРПОРАЦІЇ - Shkarlet, Serhiy Mykolaiovych; Ilienko, Oksana Viktorivna; Kyrylenko, Oksana Mykolayvna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Корпоративне керівництво спрямовано на вирішення трьох основних завдань корпорації: забезпечення максимальної ефективності своєї діяльності, залучення інвестицій, виконання юридичних та соціальних зобов'язань, що забезпечується формуванням системи відносин між акціонерами, менеджерами, директорами, кредиторами, працівниками, постачальниками, покупцями, державними службовцями, членами громадських організацій та рухів. Постановка проблеми. Незважаючи на численні дослідження, проведені в різних країнах ученими та спеціалістами у сфері корпоративного управління, до цих пір пряма залежність фінансових показників компанії, в першу чергу чистого прибутку та зростання вартості акціонерів, від якості корпоративного управління [1; 2; 3] не було встановлено. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Деякі питання щодо вирішення цієї проблеми висвітлені в роботах вітчизняних та зарубіжних авторів [2; 5-8]. Зокрема, вони розглядають різні підходи формування системи управління підприємством. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Корпоративне управління визначається як обраний шлях компанії, який повинен забезпечити захист прав фінансово зацікавлених осіб, до яких належать акціонери, працівники та кредитори. Постановка завдання. Метою даної статті є визначення поняття якості корпоративного управління як необхідної складової стратегічного розвитку компанії та його впливу на управління компанією в майбутньому, у виборі оптимальної взаємозалежності стратегічного та оперативного управління. Виклад основного матеріалу. В статті досліджується питання якості корпоративного управління як необхідної компоненти стратегічного розвитку компанії. Висновки. Дослідження показали, що корпоративне управління можна вважати якісним, якщо компанія досягає балансу інтересів різних сторін і забезпечує довгостроковий розвиток компанії.