МАРКЕТИНГОВІ ОСОБЛИВОСТІ ТАКТИКИ ПРОСУВАННЯ СОЦІАЛЬНОГО БІЗНЕСУ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ - Zubarieva, Mariia Anatoliivna; Shturkhetskyy, Serhiy Volodymyrovych (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Зростання свідомості суспільства та розвиток соціальних мереж по-родили новий вид бізнесу – соціальне підприємництво, яке стрімко розвивається в світі та Україні. Постановка проблеми. У поєднанні соціального та комерційного криється проблема нерозуміння суті соціального бізнесу. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Важливий вклад у розробку проблем розвитку соціального підприємництва внесли дослідники Г. Діс, Дж. Боше, Г. Шульєр, Дж. Мейр, І. Марті. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Вирішення соціальної проблеми, як основного напрямку інформаційної кампанії у просуванні соціального бізнесу, нові форми стратегій і тактик у цьому сегменті є цікавим об’єктом для досліджень. Постановка завдання. При написанні статті буди поставлені такі завдання: визначити категоріальний апарат «соціального підприємництва», проаналізувати діяльність соціальних підприємств на Заході Європи, Ізраїлі та Україні, дослідити ефективні способи просування соціального підприємництва у соціальних мережах. Виклад основного матеріалу. В статті показано розбіжності між соціальним підприємництвом та благодійністю, традиційним бізнесом, соціальною відповідальністю бізнесу, виокремлено типи та моделі соціального підприємництва; визначено типи та моделі соціального підприємництва та запропоновано нову методологію маркетингу. Висновки. У статті доведено ефективність просування соціального бізнесу за допомогою ідеї-локомотива та виокремлено 6 етапів інформаційної кампанії.