СУЧАСНІ АСПЕКТИ ОРГАНІЗАЦІЇ СИСТЕМ РОЗПОДІЛУ ТОВАРІВ ПІДПРИЄМСТВ - Babachenko, Larysa Valentynivna; Zhydok, Viktoriya Viktorivna; Zabashtanskyi, Maksym Mykolaiovych (Науковий вісник Полісся, 2021)
Актуальність теми дослідження. Використання маркетингових технологій при формуванні каналів розподілу товарів є актуальним питанням в контексті організації раціональної системи руху товарів та встановленню тривалої співпраці між усіма її учасниками. Постановка проблеми. Традиційні канали розподілу не є достатньо ефективними в сучасних умовах господарювання, тому за рахунок поділу праці та успішної співпраці потрібно домогтися найбільш ефективного виконання функцій учасниками каналу розподілу. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Дослідження маркетингової системи розподілу здійснили у своїх працях такі вчені, як О. А. Біловодська, В. А. Герцик, А. Ф. Павленко. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Вплив концепції маркетингу взаємовідносин на діяльність по формуванню систем розподілу товарів потребує додаткового дослідження. Постановка завдання. Метою статті є дослідження впливу системи розподілу товарів на забезпечення ефективного функціонування суб’єктів господарювання та покращення маркетингових взаємовідносин між всіма учасниками каналу розподілу. Викладення основного матеріалу. Досліджується вплив маркетингових систем розподілу товарів на конкурентоспроможність окремого підприємства, обґрунтовується потреба їх формування та ефективного функціонування. Запропоновано впровадження концепції маркетингу взаємовідносин, що сприятиме встановленню тривалої співпраці між усіма суб’єктами системи розподілу, стане основою формування виробничозбутових систем в умовах ринку. Висновки. Обґрунтовано необхідність встановлення довготривалого співробітництва між усіма учасниками системи розподілу на основі впровадження концепції маркетингу взаємовідносин, що відповідає існуючим вимогам ринку.