РЕАЛІЗАЦІЯ ПРИНЦИПУ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ У СИСТЕМІ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ ПУБЛІЧНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ - Drozd, Iryna Kyzmivna; Pysmenna, Mariia Serhiivna; Pohribna, Nataliia Volodymyrivna (Науковий вісник Полісся, 2021)
Актуальність теми дослідження. Забезпечення належного рівня контрольованості закупівель сприяє ефективній дії встановлених законодавством процедур фінансового контролю та підвищує рівень відповідальності учасників процесу публічних закупівель. Постановка проблеми. Актуальним питанням підвищення результативності контрольних заходів є покладення в основу норм міжнародних стандартів ISSAI, які передбачають реалізацію результатів фінансового контролю в суспільстві. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Еволюція поглядів науковців на завдання фінансового контролю в сфері закупівель створює основу подальшої його розбудови в частині підвищення результативності. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Дослідження інструментарію контрольних дій щодо оцінки реалізації принципу відповідальності в сфері закупівель потребує теоретичних та практичних обґрунтувань. Постановка завдання. Метою статті є розробка інстументарію з фінансового контролю публічних закупівель щодо реалізації принципу відповідальності в цій сфері відповідно до міжнародних стандартів фінансового контролю ISSAI. Викладення основного матеріалу. На основі імплементаціі норм ISSAI запропонований інструментарій контрольних дій щодо перевірки дотриманнян принципу відповідальності в ході публічних закупівель. Оцінка дотримання критеріїв закупівель забезпечить докази для обгрунтованих висновків та результативність контрольних заходів. Висновки. В результаті дослідження дійшли висновку, що поєднання норм ISSAI та критеріїв публічних закупівель на рівні інструментарію фінансового контролю забезпечить його результативність.