ФІЛОСОФСЬКА МЕТОДОЛОГІЯ У ДОСЛІДЖЕННІ ФІНАНСОВОЇ ПОЛІТИКИ ВІДТВОРЕННЯ КАПІТАЛУ - Lemishko, Olena Oleksandrivna (Науковий вісник Полісся, 2021)
Актуальність теми дослідження. Сучасний вимір євроінтеграційних процесів, потребує адаптації фінансової політики держави до умов сталого відтворення капіталу. Нагальним для вирішення даної проблеми є опанування основних теоретико-методологічних засад формування фінансової політики відтворення капіталу. Постановка проблеми. Філософський рівень методології дослідження дозволяє обґрунтовано ілюструвати невирішені проблеми нагромадження та відтворення капіталу, імпліцитні для фінансової політики держави. Саме тому опрацювання філософської методології дослідження є актуальним. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Значний внесок у філософське осмислення дійсності, внесли М. Попович, Т. Кун, К. Поппер, Г.-Г. Гадамер, Л. Вітгенштейн, П. Бурдьє. Ґрунтовними є праці Р. Костирко, Л. Костирко, О. Олійник-Данн, А. Бобришева, А. Іволги, Н. Шевченко, В. Баліцької, В. Гейця, М. Крупки. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Динамічність процесу нагромадження і відтворення капіталу спонукає до пошуку нових засобів та шляхів пізнання світоглядних уявлень про капітал, як основи формування важливих концептуальних засад процесу капіталоутворення, що включають в себе політичну та фінансову складову. Постановка завдання. Метою статті є виявлення структури методології дослідження фінансової політики відтворення капіталу та з’ясування у даній структурі концептуально-теоретичної локалізації філософського рівня дослідження. Виклад основного матеріалу. За результатами дослідження встановлено, що філософська інтерпретація цілісної уяви про фінансову політику та світоглядні основи наукового мислення про капітал формують загальну наукову базу для подальшого дослідження фінансової політики відтворення капіталу. Висновки. Означено структурні елементи методології дослідження фінансової політики відтворення капіталу. Доведено, що концептуально-теоретичною локалізацією філософського рівню є визначення об'єкту дослідження на граничному рівні його існування, логічних правил та критеріїв істинності теорій капіталу, філософської сентенції фінансової політики.