ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ ПЕРСОНАЛУ В АСПЕКТІ КАДРОВОЇ БЕЗПЕКИ - Korol, Inna Volodymyrivna; Slatvinskyi, Maksym Anatoliiovych; Chyrva Hanna Mykolaivna, Chyrva Hanna Mykolaivna Chyrva Hanna Mykolaivna (Науковий вісник Полісся, 2021)
Актуальність теми дослідження. Дослідження конкурентоспроможності персоналу є актуальним, оскільки вона є одним із ключових чинників розвитку підприємств. Постановка проблеми. Доцільно вивчити конкретний інструментарій управління конкурентоспроможністю персоналу для виявлення можливостей його застосування на вітчизняних підприємствах. Аналіз останніх досліджень і публікацій. У наукових працях таких вчених, як, Кротова Н. В., Молодчік А. В. Сотнікова С. І., та ін. досліджено теоретичні та практичні проблеми управління конкурентоспроможністю персоналу. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Дослідниками ще недостатньо опрацьовані методологічні проблеми управління конкурентоспроможністю персоналу в аспекті кадрової безпеки, що ускладнює практичне застосування відповідних управлінських механізмів. Постановка завдання. Стаття покликана на основі теоретичних узагальнень та практичного досвіду підприємств виробити орієнтири управління конкурентоспроможністю персоналу. Виклад основного матеріалу. Досліджено та класифіковано основні інструменти кадрової служби на різних етапах розвитку персоналу. Проаналізовано основні положення концепцій управління конкурентоспроможністю персоналу та досліджено вітчизняний та зарубіжний досвід їх реалізації. Розроблено методику управління конкурентними перевагами персоналу в аспекті кадрової безпеки. Висновки. Підходи до підвищення лояльності персоналу вітчизняних підприємств, його мотивація до освітньо-професійного зростання мають бути концептуально перебудовані на основі застосування різноманітних стимулюючих систем для окремих категорій персоналу з метою мотивації досягнень.