ФОРМУВАННЯ МАРКЕТИНГОВОЇ СТРАТЕГІЇ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ І АДАПТАЦІЇ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ - Baluеva, Olga Vladimirovna; Tokareva, Valentyna Ivanivna; Chuprina, Elena Oskarovna (Науковий вісник Полісся, 2021)
Актуальність теми дослідження. Формування і реалізація сучасної політики інтеграції і адаптації ВПО, спрямованої на підвищення їх спроможності на місцевому рівні, підвищення поінформованості, обізнаності про те, як вирішувати соціально-економічні проблеми в межах приймаючих громад є дуже актуальними. Постановка проблеми. Наявні проблеми вимагають реалізації системних стратегічних заходів та скоординованої інформаційної політики, спрямованої на інтеграцію ВПО до приймаючого суспільства. Тому доцільним є використання стратегічного маркетингу у розв’язанні проблеми інтеграції і адаптації ВПО. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Наукові праці О. Балакірєвої, Т. Доронюка, Е. Лібанової, О.Малиновської та інших висвітлюють проблеми ВПО. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Проблема інтеграції і адаптації ВПО в Україні містить значну кількість невирішених питань. Постановка завдання. Метою статті є формування концептуальних основ маркетингової стратегії соціально-економічної інтеграції і адаптації ВПО, підґрунтям якої є сучасні тенденції розвитку міграційних процесів, яка базується на інструментах соціального маркетингу і має відповідати тенденціям та цілям соціально-економічного і демографічного розвитку України. Виклад основного матеріалу. Запропоновано концептуальні засади формування маркетингової стратегії соціально-економічної інтеграції і адаптації ВПО і організаційно-економічний механізм її реалізації. Приділено увагу практичним аспектам комунікаційної взаємодії між суб’єктами стратегії. Висновки. Маркетингова стратегія соціально-економічної інтеграції і адаптації ВПО спрямована на створення умов для повного залучення ВПО в економічну, соціальну, культурну та політичну сферу життя приймаючих громад.