ДІАГНОСТИКА СТАНУ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - Mihus, Iryna Petrivna; Akimova, Liudmila Mykolayivna; Harnyk, Elena Anatolievna (Науковий вісник Полісся, 2021)
Актуальність теми дослідження. Перехід до ринку в Україні зумовив зміни у сфері економічних відносин, які характеризуються високим рівнем нестабільності. Значні перетворення, що відбулися за останні роки, а й утворили нові загрози для вітчизняної економіки, що зумовлюють необхідність діагностики стану фінансової безпеки України. Постановка проблеми. Добробут кожної держави передусім залежить від стабільності її фінансової системи, яка забезпечується за рахунок своєчасної діагностики її загроз та реагування на них. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Питання фінансової безпеки держави, як складової економічної, принципи формування системи забезпечення фінансової безпеки висвітлювали у своїх працях такі вітчизняні та зарубіжні вчені, такі як: О. Барановський, В. Геєць, М. Єрмошенко, Я. Жаліло, Б. Карпінський., А. Сухоруков, О. Шевченко та інші. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. В умовах циклічних коливань економіки, які характеризуються великим ступенем невизначеності, досить гостро постає діагностики фінансової безпеки, як складової економічної безпеки держави. Постановка завдання. Мета статті полягає у проведенні діагностики фінансової безпеки України та ідентифікації загроз, що на неї впливають. Виклад основного матеріалу. У статті проаналізовано динаміку інтегральних показників складників фінансової безпеки за методикою Мінекономіки України на 2013 – 2017 рр., динаміку показників фінансової безпеки за методикою Національного інституту проблем міжнародної безпеки України з 2013 по 2017 рр. та виділено окремі їх недоліки. Запропоновано систему заходів з підвищення рівня фінансової безпеки підприємств України. Висновки. Діагностика рівня фінансової безпеки являє собою комплексний процес виявлення, аналізу, усунення та прогнозування появи внутрішніх та зовнішніх загроз держави. Діагностування складових фінансової безпеки є основою для розроблення комплексу заходів протидії загрозам та підвищення рівня захищеності України.