ПЕРСПЕКТИВИ ОЦІНКИ СОЦІАЛЬНИХ ІНВЕСТИЦІЙ БІЗНЕСУ У КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Kychko, Iryna Ivanivna; Lopushnyak, Galyna Stepanivna; Tsaryk, Iryna Mykolaivna (Науковий вісник Полісся, 2021)
Актуальність теми дослідження. Сучасний бізнес позиціонує себе не як носій соціального навантаження і боржник суспільства, а як соціальний інвестор, що націлений на одержання економічних результатів від соціальних заходів, що особливо важливо в умовах переходу до сталого розвитку. Постановка проблеми. У статті проаналізовано особливості існуючих методик оцінки соціальних інвестицій (СІ) бізнесу та окреслені перспективи їх розвитку. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Істотний внесок щодо методик оцінки соціальних інвестицій підприємництва зробили: Д. Баюра, Д. Богиня, Дж. Вайс, М. Долішній, О. Затєйщикова, А. Керол, Е. Лібанова, Л. Нортон, В. Стешенко та інші. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. У той же час існуючі методики не дають можливості всебічно кількісно оцінити соціальні інвестиції бізнесу на макроекономічному рівні. Постановка завдання. Основним завданням статті автори вважають систематизацію структурних елементів соціальних інвестицій бізнесу в контексті сталого розвитку, а також розширення складу кількісних індексів оцінки СІ. Виклад основного матеріалу. Здійснення інвестицій, у тому чисті соціальних, передбачає отримання певного результату або ефекту, що в решті решт і є їхньою метою. Дати оцінку економічного ефекту від СІ складно, адже результат часто не є очевидним та може бути віддаленим у часі. У статті удосконалена методика оцінки СІ підприємництва, що дасть змогу оцінювати ефективність соціальних інвестицій у подальшому. Висновки. В умовах сталого розвитку соціальне інвестування бізнесу є сучасним інструментом вкладення коштів, що дозволяє за допомогою досягнення високих соціальних результатів підвищити ефективність підприємства, а також більшою мірою задовольняти потреби своїх партнерів, клієнтів і персоналу.