ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК МІЖ КОРОТКОСТРОКОВИМИ КОЛИВАННЯМИ ТА ФАЗАМИ ЕКОНОМІЧНОГО ЦИКЛУ В УМОВАХ УКРАЇНИ - Burlutski, Sergii Vitaliiovych; Burlutska, Svitlana Vladyslavivna; Marhasova, Victoriya Hennadiivna (Науковий вісник Полісся, 2021)
Актуальність теми дослідження. Україна продовжує зазнавати втрат внаслідок економічного спаду та збройного конфлікту в Луганській та Донецьких областях. Результатом дестабілізації реальних умов функціонування національної економіки стало посилення дисбалансу її інвестиційної та споживчої підсистем. Постановка проблеми. Економісти та політики до цього часу не мають всеосяжної інформації щодо інституційних та фінансових механізмів відповідальних за забезпечення соціально-економічної стабільності та збалансовані підсистем національної економіки. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Зростання уваги наукової спільноти було обумовлено розмаїттям чинників дисбалансу: екологічні катастрофи та тероризм (Роуз, 2005; Хельтберг, 2009); еволюційний тренд (Мартін, 2013; Плотніков, 2013); глобальною фінансово-економічною кризою (Аугустін та ін., 2013; Хамільтон, 2012). Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Сучасною традицією серед економістів було вивчення економічних циклів як явищ економічної нестабільності. Слід очікувати, що короткострокових коливання економічних параметрів обумовлені та пов’язані саме з фазами економічного циклу. Постановка завдання. Метою статті є обґрунтування гіпотези щодо існування суттєвого зв’язку між параметрами короткострокових коливань та фазами економічних циклів. Виклад основного матеріалу. Результати ANOVA-аналізу свідчить про суттєву різницю між рівнем коливань (RLF)-параметрів кожної фази економічного циклу. Статистично істотною ця різниця є для RLF(GFC) – рахунків. Результати порівняння макро індикаторів та RLF-рахунків вказують на відсутність істотного зв’язку між рівнем коливань та динамікою абсолютних параметрів. Висновки. Результати свідчать, що динаміка коливань обумовлена зміною механізмів пов’язаних з формуванням національної соціально-економічної системи. «Циклічні коливання» є не статичною характеристикою, а динамічним процесом обумовленим як впливом шоків, так і структурними та інституційними змінами в економіці.