ОЦІНКА ГОТОВНОСТІ ДО КРОС-КУЛЬТУРНОЇ ВЗАЄМОДІЇ ПЕРСОНАЛУ УКРАЇНСЬКИХ ТА МОНГОЛЬСЬКИХ МУЛЬТИНАЦІОНАЛЬНИХ КОМПАНІЙ - Blyznyuk, Tetyana Pavlivna (Науковий вісник Полісся, 2021)
Актуальність теми дослідження. На сучасному етапі розвитку світового господарства одним з найбільш важливих аспектів діяльності компаній стає крос-культурна взаємодія. Постановка проблеми. Відповідно до соціально-психологічного закону про існування зв'язку між позитивною етнічною ідентичністю та етнічної толерантністю, можна стверджувати, що для оцінки готовності індивіда до крос-культурної взаємодії необхідно оцінити його етнічну ідентичність. Аналіз останніх досліджень і публікацій. В даний час розроблена значна кількість методів оцінки етнічної ідентичності: універсальна шкала етнічної ідентичності та етичної самоідентифікації, методика «Етнічна ідентичність», шкала експрес-оцінки почуттів, методика оцінки позитивності і невизначеності етнічної ідентичності та ін. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Основним концептуальним підходом, на якому базуються розглянуті методи оцінки етнічної ідентичності є лише emic-підхід, а відсутній etic-підхід. Однак поєднання цих двох підходів є основою крос-культурних досліджень. Постановка завдання. Метою дослідження є оцінка готовності до крос-культурної взаємодії персоналу українських та монгольських мультинаціональних компаній на основі комплексного методичного підходу оцінки етнічної ідентичності та визначення поведінкових стратегій персоналу в процесі крос-культурної взаємодії. Виклад основного матеріалу. Персонал українських компаній має наступні типи поведінкової стратегії: 90% активні «посередники», 10% пасивні «посередники». Персонал монгольських компаній має наступні поведінкові стратегії: 55% активних «посередників», 5% пасивних «посередників», 25% активних «націоналів», 5% «невротиків-етнофобів», 10% персоналу схильне до поведінки пасивних «посередників». Висновки. Персонал українських мультинаціональних компаній в порівнянні з персоналом монгольських компаній має більш позитивну етнічну ідентичність й готовність до крос-культурної взаємодії.