ЕКОНОМІКО-ПРАВОВА ПРИРОДА ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА В ПЕНІТЕНЦІАРНІЙ СИСТЕМІ - Tohochynskyi, Oleksii Mykhailovych; Anishchenko, Viktoriia Oleksandrivna; Puzyrov, Mykhailo Serhiiovych (Науковий вісник Полісся, 2021)
Актуальність теми дослідження полягає у необхідності розв’язання комплексного завдання щодо вдосконалення та розроблення нових форм економіко-правового забезпечення процесу виконання покарань. Постановка проблеми. Незважаючи на державне визнання концепту «державно-приватного партнерства» в пенітенціарній сфері, багато питань економіко-правової природи цього інституту потребують поглибленого міждисциплінарного дослідження. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Вітчизняні та зарубіжні вчені досліджували проблеми доцільності чи недоцільності створення приватних установ виконання покарань з юридичних позицій, не приділивши уваги економічній складовій. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Недостатньо опрацьовані питання аргумента-ції можливостей використання приватного сектора у сфері виконання покарань. Постановка завдання. Зʼясування економіко-правової природи державно-приватного партнерства в пенітенціарній системі з подальшим обґрунтуванням його перспективних форм для досягнення мети економічної доцільності та виправлення і ресоціалізації засуджених. Виклад основного матеріалу. Вивчення зарубіжного досвіду дало можливість виявити такі форми державно-приватного партнерства в пенітенціарній системі: 1) забезпечення психологічної, медичної й освітньої сфер діяльності, а також технічне обслуговування будівель тюрми; 2) господарсько-економічна складова функціонування тюрми, медико-соціальне обслуговування і частково охоронні функції; 3) переміщення, харчування й надання інших послуг щодо утримання засуджених; 4) охорона й підтримання порядку в судах; 5) охорона засуджених у лікувальних закладах. Висновки. Запропоновано такі перспективні форми економічного та соціально-правового обґрунтування державно-приватного партнерства в пенітенціарній системі, як: 1) укладення контрактів щодо трудової зайнятості засуджених; 2) будівництво нових слідчих ізоляторів та установ виконання покарань у великих містах України за рахунок перерозподілу державних та приватних фондів.