ХАРАКТЕРИСТИКА СЕРЕДОВИЩА ФУНКЦІОНУВАННЯ КОРПОРАЦІЙ В ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ - Bokovets, Viktoriia Viktorivna; Prutska, Tetianа Yuriivna; Yakovishina, Nadia Andriivna (Науковий вісник Полісся, 2021)
Актуальність теми дослідження. Аналіз та оцінка зовнішнього та внутрішнього середовища господарювання корпорації стає ключовим та актуальним питанням на шляху її розвитку в нестійких та невизначених умовах розвитку економіки України. Аналіз останіх досліджень і публікацій. Питання факторів зовнішнього та внутрішнього корпоративного середовища розглянули такі вчені: Б. Андрушків, Л. Вітковська, К. Девіс, В. Євтушевський, А. Задоя, Ф. Зінов'єв, О. Кібенко, Г. Назарова, Дж. Поста, А. Ткач, В. Фредерік, В. Федулов та інших. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Аналіз та оцінку впливу внутрішнього та зовнішнього середовища на управління корпорацією необхідно проводити з урахуванням як політико-правових, економічних та соціально-культурних складових, так і стану фондового ринку. Постановка завдання. Розробити основні форми діагностики середовища функціонування корпорацій та визначити вплив змін тенденцій зовнішнього середовища на управління корпорацією. Викладення основного матеріалу. Декларований системний підхід до управління дає можливість поєднати зовнішньє і внутрішньє середовищє в єдину систему управління підприємством. Для найбільш ефективного аналізу зовнішнього середовища підприємства за політико-правовою, економічною, соціокультурною та технологічною складовими пропонується використовувати PEST-аналіз. Детальний аналіз зовнішнього середовища функціонування корпорацій у харчовій промисловості потребує оцінки динаміки залучення інвестицій в основний капітал до обсягу виробництва продукції промисловості. Висновки. Визначено вплив змін стану зовнішнього середовища на управління корпорацією через його складові: політико-правові, економічні, соціокультурні, технологічні. На якість функціонування корпорації, зокрема у харчовій промисловості, та можливість спричинення змін у діях менеджменту суттєвий вплив здійснює стан фондового ринку та інструменти, якими він регулюється.