СУТНІСТЬ ІННОВАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ РОЗВИТКУ РЕКРЕАЦІЙНО-ТУРИСТИЧНОЇ СФЕРИ - Chepurda, Larysa Mykhaylivna; Chepurda, Ganna Mykolayivna; Bezugliy, Igor Volodymyrovych (Науковий вісник Полісся, 2021)
Актуальність теми дослідження. Необхідність удосконалення термінологічного апарату рекреаційно-туристичної сфери обумовлена виникненням нових форм організації бізнесу та появою інноваційних інституцій, які суттєво впливають на процеси соціально-економічного розвитку. Постановка проблеми. Постає наукова проблема щодо розкриття змісту інновації в туризмі, інноваційної політики в рекреаційно-туристичній сфері, визначення складових інноваційної політики, механізмів її формування та реалізації. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Фахова література відображає еволюцію поняття «інновації в туризмі». Існують типології та приклади таких інновацій. Проаналізовано та наведено приклади застосування новітніх інноваційних технологій на туристичному ринку України. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Нагромаджений теоретичний матеріал потребує узагальнення та розробки методичних рекомендацій щодо формування та реалізації інноваційної політики в рекреаційно-туристичній сфері України. У науковому середовищі не склалося єдиного стандартизованого визначення поняття інновацій та інноваційної політики в туризмі. Постановка завдання. Розкрити зміст дефініцій: «інновації в туризмі», «інноваційна політика в рекреаційно-туристичній сфері». Узагальнити існуючі типології інновацій в туризмі. Визначити основні фактори, які стримують впровадження інформаційних технологій в рекреаційно-туристичній сфері України. Розкрити основні напрями інформаційної підтримки процесу реалізації інноваційної політики в рекреаційно-туристичній сфері. Викладення основного матеріалу. У статті подані існуючі визначення термінів «інновації в туризмі», «інноваційна політика в туризмі». Подане авторське тлумачення цих термінів. Узагальнено існуючі класифікації інновацій в туризмі. Наведені приклади таких інновацій. Подані найбільш поширені інформаційні технології, які пропонуються для використання в туризмі. Перелічені фактори, які стримують ефективне впровадження інформаційних технологій в туризмі. Висновки. Ефективність державної інноваційної політики можливо оцінити впливом на темпи підприємництва, рівнем узгодження інноваційної політики в суспільстві та стимулюванням наукових розробок.