ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТНИХ ПЕРЕВАГ ПІДПРИЄМСТВА РИТЕЙЛУ - Chorna, Maryna Vitaliivna; Kushnir, Tamila Borysivna; Volosov, Anatoly Mykhailovych (Науковий вісник Полісся, 2021)
Актуальність теми дослідження. Cтрімкі зміни вимагають від підприємств ритейлу формування конкурентних переваг, зміцнення конкурентного потенціалу, що дозволяє залишитись на гребні хвилі під час інтенсивного росту конкуренції. Постановка проблеми. Формування конкурентних переваг є одним з найбільш важливих і складних завдань для будь-якого суб’єкту вітчизняного ритейлу. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Теоретико-методологічну базу наукових досліджень у галузі кон-курентних переваг складають праці Й. Шумпетера, М. Портера, М. Трейсі, Ф. Вірсема, Г. Хамел, К. Прахала, П. Друкера, К. Крістенсена, А. Матвеєва, С. Орлова, В. Царьова, у галузі ритейлу С. Домінгуса, А. Мазаракі, Т. Мельник. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Потребують поглиблення та удосконалення теоретико-методологічні засади системи формування конкурентних переваг підприємства ритейлу на основі використання внутрішніх джерел (існуючого конкурентного потенціалу) та зовнішніх (сприятливих чинників зовнішнього середовища). Постановка завдання. На особливу увагу заслуговує обґрунтування процесу формування конкурентних пере-ваг підприємства ритейлу, який представлено низкою послідовних етапів. Виклад основного матеріалу. У статті розглянуто систему формування конкурентних переваг підприємства ритейлу на основі використання внутрішніх та зовнішніх джерел. Авторами представлено поетапну послідовність формування конкурентних переваг, розроблено технологію формування конкурентних переваг, комплексну багатокритеріальну систему оцінки внутрішніх можливостей (конкурентного потенціалу) підприємства ритейлу. Висновки. Представлена система формування конкурентних переваг на основі використання внутрішніх та зовнішніх джерел надає практичний інструментарій щодо створення сукупності актуальних конкурентних переваг підприємства ритейлу з метою підвищення його конкурентоспроможності.