ФОРМУВАННЯ ПАРАДИГМИ ФІНАНСОВОГО УПРАВЛІННЯ ПІД ВПЛИВОМ МЕГАТРЕНДІВ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ - Bondarenko, Olena Serhiivna; Seliverstovа, Ludmila Serhiivna (Науковий вісник Полісся, 2021)
Актуальність теми дослідження. Сучасні соціально-економічні трансформації, що визначаються впливом мегатрендів економічного розвитку, характеризуються поширеністю логістичних систем, які є невід’ємною складовою світової економіки і водночас рушійною силою активізації всіх галузей до інтеграції у світове господарство. Постановка проблеми. Формування дієвих прикладних механізмів фінансового управління визначається досконалістю теоретичних підходів, які мають відповідати сучасним високодинамічним змінам та бути адаптованими до мегатрендів економічного розвитку. Аналіз останніх досліджень і публікацій. В Україні окремим аспектам логістизації присвячено праці таких вчених як М. Григорак, О. Зборовська, С. Смеричевська, В. Омельченко, Л. Фролова, М. Чубанов. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. На сьогодні залишаються не вирішеними питання фінансового управління в частині розробки методології орієнтованої на врахування впливу мегатрендів економічного розвитку, що зумовлюють динамічну рівновагу економічних систем, визначають необхідність інтегрування напрямів економічних теорій в нові концептуальні підходи фінансового управління. Постановка завдання. Метою дослідження є встановлення функціональної залежності між цінністю логістичних ланцюгів та вартістю компанії, а також обґрунтування сучасних положень парадигми фінансового управління з урахуванням глобальних мегатрендів. Викладення основного матеріалу. На основі застосування наукових методів аналізу і синтезу обґрунтовано об’єктивні умови розвитку фінансового управління та сформульовано підхід до його сучасної парадигми. Встановлено необхідність виокремлення в межах визначених дослідниками мегатрендів (глобалізація, фінансіалізація, інформатизація, інтелектуалізація, соціалізація) додатково логістизації та обґрунтовано доцільність формулювання нового рівня узагальнень та неортодоксальних наукових підходів. Висновки. Встановлено функціональну залежність між цінністю логістичних ланцюгів та вартістю компанії, яка розкриває прикладний характер створення цінності логістичних ланцюгів шляхом максимізації чистого фінансового потоку в оперативному та зростанні вартості компаній у стратегічному періодах.