ДЕТЕРМІНАНТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЮДЖЕТНОГО ПРОЦЕСУ НА МІСЦЕВОМУ РІВНІ В УМОВАХ ФІНАНСОВОЇ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ - Савастєєва, Оксана (Науковий вісник Полісся, 2021)
Актуальність теми дослідження. Системні перетворення в Україні щодо закладення демократичних засад та розвитку ринкових умов господарювання зумовлюють необхідність реформування бюджетної системи і бюджетного процесу. Постановка проблеми. Існуючий клімат бюджетної нестабільності, неврегульованість питань прогнозування й планування показників місцевих бюджетів, не розробленість ефективного механізму перерозподілу доходів та видатків між рівнями бюджетної системи – це фактори, які містять загрозу виникнення соціально-економічних конфліктів. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Вагомий внесок у розвиток теорії та методології бюджетного процесу здійснили такі вчені-економісти: В. Андрущенко, Н. Бак, Г. Возняк, М. Карлін, М. Коваленко, В. Кравченко, М. Лучко, М. Мироненко, В. Опарін, В. Парето, Ю. Пасічник, О. Сунцова, С. Юрій та інші. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. У працях зазначених учених практично не знайшли відображення питання узагальнення методологічних детермінантів дослідження бюджетного процесу на місцевому рівні в умовах фінансової децентралізації. Постановка завдання. Стаття покликана структурувати теоретико-методологічні засади організації бюджетного процесу на місцевому рівні в умовах фінансової децентралізації. Виклад основного матеріалу. У статті сформовано гіпотезу теоретико-методологічного забезпечення бюджетного процесу на місцевому рівні в умовах фінансової децентралізації, яка базується на принципах цілеспрямованості, системності й взаємоузгодженості та реалізується через закономірності перерозподілу владних компетенцій і повноважень у фінансовій сфері. Обґрунтовані детермінанти організації бюджетного процесу на місцевому рівні в умовах фінансової децентралізації. Висновки. Запропоновано та схематично представлено гіпотезу дослідження, яка реалізується через закономірності та базисні положення.