ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСУ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЗЕМЕЛЬНИХ УГІДЬ (Науковий вісник Полісся, 2021)
Чи не найголовнішим завданням нашої країни є збереження та примноження природнього багатства, і як невід’ємна частина цього процесу – вірне та раціональне використання поверхневого шару ґрунту. Чим раціональніше та відповідальніше ми будемо відноситись до використання земельних угід, тим продуктивніше та рентабельніше буде наш вклад та матеріальні витрати. Нажаль, на теперішній час, в наших фермерських господарствах спостерігається неабиякий хаос щодо використання земельних угідь, які перебувають у їхніх користуваннях. Дуже часто спостерігаються випадки, коли поля які виснаженні тривалою посадкою однієї культури, або навпаки, поле яке б мало розорюватись та давати багатий врожай посівних культур, поростає чагарником та використовується як пасовище для рогатого скота, тобто використовується не за цільовим призначенням. Деякі зухвалі та недобросовісні сільськогосподарські товариства, навпаки, використовують сіножаті або пасовиська як ріллю, але вбачаючи при цьому лише економічну вигоду, не зважаючи на стан ґрунтового шару покриву земної поверхні, не розробляючи вірної на те програми поліпшення ґрунту. Тому, наша держава має на законодавчому рівні змусити сільськогосподарські підприємства підходити до використання тих чи інших угідь, обов’язково враховуючи можливий стан використання цих угідь, як мінімум на 7 найближчих років. Зобов’язання нести відповідальність за користування найважливішим багатством України – землею, має бути розробленням “проєктів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь”, контроль за дотриманням умов данного проєкту, а також дотримання черговості проведення ґрунтових обстежень, (повинні проводитись не рідше одного разу на п’ять років). При виконанні всіх агротехнічних і агрохімічних заходів, сільськогосподарськими підприємствами та іншими власниками і користувачами земельних ділянок, можна отримувати більш високі врожаї сільськогосподарських культур.