ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ МОТИВАЦІЇ НА ПІДПРИЄМСТВІ (Науковий вісник Полісся, 2021)
В умовах загострення конкуренції надзвичайної актуальності набуває питання створення ефективної системи мотивації персоналу на підприємстві. Від обраної системи мотивації залежить рівень жаги працівників до роботи. Саме тому керівникам компаній необхідно раціонально поєднувати матеріальні й нематеріальні методи мотивації персоналу. Закордонний досвід доводить, що нематеріальні та матеріальні методи мотивації відіграють однаково важливу роль в організації праці підлеглих. Саме тому дослідження питання процесу обрання методу мотивації персоналу на підприємстві набуває дедалі більшого значення, що підтверджує актуальність обраної теми дослідження. У статті досліджено теоретичні засади формування дієвої системи мотивації на підприємстві. Виокремлено основні мотиви, які лежать в основі мотивації. Окреслено та проаналізовано теорії мотивації. Здійснено аналіз головних складових системи мотивації: матеріальних та нематеріальних. Розкрито фактори, що сприяють формуванню дієвої системи мотивації на підприємстві. Обґрунтовано можливості поєднання матеріальних та нематеріальних видів мотивації на підприємстві. Доведено, що мотивація має значний вплив на життя кожної людини та є рушійною силою в будь-якій господарській діяльності. Людина – це особистість, тому ключовим завданням керівників компанії є обрання мотиваційних важелів відповідно до індивідуальних якостей працівників. Для отримання максимального ефекту від праці підлеглих, керівнику необхідно визначити мотиви кожного працівника.