СУЧАСНІ АСПЕКТИ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ЗАСАДАХ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА (Науковий вісник Полісся, 2021)
У статті розглянуто сучасні аспекти фінансового забезпечення інвестиційної діяльності на засадах державно-приватного партнерства. Обґрунтовано доцільність використання однієї з ключових форм державно-приватного партнерства – концесії у процесі фінансового забезпечення інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання державної та комунальної форми власності. Обґрунтовано наявність значного впливу механізму трансформації руху фінансових ресурсів у результаті реалізації концесійних відносин, практична реалізація якого дає можливість отримати значний економічний ефект для національної економіки та державного бюджету Запропоновано структуру механізму державного регулювання фінансового забезпечення розвитку концесійних відносин в Україні, а також виокремлено систему принципів державного регулювання фінансового забезпечення їх інвестиційно-інноваційного розвитку. Наголошено на надзвичайно важливій ролі держави у процесі фінансового забезпечення інвестиційної діяльності на засадах державно-приватного партнерства. З урахуванням наявних підходів науковців та практиків до трактування сутності категорій «державне регулювання», «державне регулювання інноваційного розвитку» запропоновано авторське трактування дефініції «державне регулювання інноваційного розвитку концесійної діяльності» як складову системи управління концесійною діяльністю відповідно до основних напрямів державної політики у сфері інновацій та підвищення фінансово-економічної безпеки. Обґрунтована необхідність виокремлення серед основних завдань механізму державного регулювання фінансового забезпечення інвестиційно-інноваційного розвитку концесійної діяльності таких завдань як: розвиток фінансово-економічних відносин концесійних суб’єктів; забезпечення практичної орієнтації науково-дослідних робіт; інноваційне оновлення виробничих потужностей концесійних об’єктів. Доведено наявність системного впливу фінансового забезпечення інвестиційної діяльності на засадах державно-приватного партнерства на траєкторію майбутнього соціально-економічного розвитку країни.