ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ СВІТОВИХ МОДЕЛЕЙ ФІНАНСУВАННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я (Науковий вісник Полісся, 2021)
Основна мета функціонування системи охорони здоров’я будь-якої країни – покращення стану здоров’я населення та тривалості життя. Вивчення досвіду розвинених країн дозволяє виробляти обґрунтовані пропозиції для удосконалення існуючої моделі охорони здоров’я в Україні. Дослідження практичних аспектів функціонування охорони здоров’я, її фінансування та розвитку є пріоритетним напрямком. Залишаються нерозкритими в повному обсязі питання адаптації досвіду розвинених країн в модель фінансування охорони здоров’я України з урахуванням соціально-економічного стану її розвитку. Метою є аналіз існуючих світових моделей фінансування охорони здоров’я та країн-лідерів, а також визначення напрямів адаптації зарубіжного досвіду в українську модель фінансування охорони здоров’я. Проведено аналіз трьох основних моделей системи охорони здоров’я у світі. Визначено переваги та недоліки по кожній з них, а також підходящі для України напрямки впровадження. Розглянуто досвід країн-лідерів по кожній з досліджених моделей – Великобританія, Німеччина, США. Проведене дослідження дозволило отримати систематизовану інформацію по світовим моделям охорони здоров’я та визначити напрямки удосконалення для України ( розвиток державних страхових програм, впровадження обов’язкового медичного страхування, підвищення рівня інновацій).