Ділове партнерство закладів освіти й підприємств в умовах впровадження дуальної форми здобуття освіти - Тюхтенко, Наталія (Науковий вісник Полісся, 2023)
У статті здійснено обґрунтування важливості управління діловим партнерст- вом закладів освіти з підприємствами реального бізнес-простору в процесі впрова- дження дуальної форми здобуття освіти для підвищення компетентнісного рівня люд- ського капіталу як освітньої, так і виробничої сфер діяльності, що дозволяє забезпечити їх рівні конкурентоспроможності в умовах сучасних викликів. Доведено вплив сучасних трансформацій професійно-посадової структури бізнесу на його кон- курентні переваги за рахунок впровадження інноваційних підходів до навчання як у про- цесі здобуття освіти, так і в умовах навчання протягом життя. Дуальна форма здо- буття освіти при цьому розглядається як взаємовигідна з′єднувальна ланка, впровадження якої здатне забезпечити інноваційний розвиток як закладу освіти, так і підприємства. При цьому формуються сучасні компетентності здобувачів освіти й конкурентоздатний персонал виробничого середовища за рахунок своєчасного нав- чання в умовах виробництва із залученням провідних фахівців обох партнерів з ураху- ванням вітчизняних і світових тенденцій. Здійснено теоретичне обґрунтування зага- льної характеристики ділового партнерства на основі його принципів, мети, визначення суб’єктів партнерства, спільної стратегії, механізму реалізації, характеру взаємодії партнерів. Уточнено соціально-економічну сутність поняття «ділове парт- нерство» та управління ним у контексті впровадження дуальної форми здобуття освіти з виокремленням основних принципів і змісту аналізу. Систематизовано при- чини необхідності впровадження в освітній простір дуальної концепції. На основі ана- лізу етапів впровадження дуальної форми здобуття освіти в Україні виокремлено його основні задачі з урахуванням процесів диджиталізації і інтелектуалізації сучасного сві- тового бізнесу. Запропоновано загальну модель аналізу ділового партнерства закла- дів освіти й підприємств, що слугує основою для його практичного впровадження.