ВПЛИВ ПЕРЕСТРАХУВАННЯ НА ЙМОВІРНІСТЬ БАНКРУТСТВА СТРАХОВОЇ КОМПАНІЇ - Iurchenko, Maryna Yevhenivna; Marchenko, Nataliia Andriivna (Науковий вісник Полісся, 2016)
У теорії і практиці страхування однією з найбільш складних процедур прийняття Business Intelligence рішень (BI-рішень) є перестрахування, тобто операція між двома страховими компаніями, при якій одна з них передає, а інша приймає частину ризику в обмін на виплату страхової премії. Оскільки в задачах перестрахування прийняті рішення неминуче пов'язані з ризиком, то і постановка відповідних завдань повинна полягати в тому, щоб зводити цей ризик до мінімуму. Тому загальний підхід до їх розробки на основі теорії ризику та теорії прийняття рішень, повинен включати деякі ймовірні оцінки параметрів оптимізації. У представленій статті на підставі методів стохастичного моделювання розроблена методика оцінки ризиків перестрахування. Застосовані критерії оптимізації за рівнем чистого прибутку при обмеженнях на ймовірність збанкрутіння. Отримано рішення, що визначає параметри оптимальної стратегії.