ТЕОРЕТИЧНІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ СИСТЕМНОЇ КРИЗИ ПІДПРИЄМСТВА - Rakosii, Pavlo Volodymyrovych (Науковий вісник Полісся, 2017)
Актуальність теми дослідження. Кризові явища в українській економіці зменшують ефективність традиційно використовуваних управлінських практик, актуалізують потребу підприємств у використанні сучасних методів управління. Постановка проблеми. В Україні підприємства, як правило, розглядають окремі кризові явища, не приділяючи при цьому увагу системній кризі, що матиме більш глибокі наслідки для діяльності підприємства в майбутньому. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Значний внесок у розробку теоретичних аспектів процесу формування кризи на підприємстві зробили такі відомі вітчизняні та зарубіжні вчені, як: М. Аістова, О. Амоша, А. Арменакіс, Н. Бєляєва, Д. Воронков, О. Гарафонова, В. Гриньова, Р. Дафт, І. Ігнатьєва, I. Мазур, В. Микитенко, В. Отенко, В. Пономаренко, В. Шапіро, А. Шегда, З. Шершньова, Г. Широкова. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. В останні десятиліття загострення політичної та макроекономічної нестабільності, навіть у розвинених країнах з традиційно стабільною економікою, значно ускладнили умови функціонування всіх суб’єктів господарювання та зумовили наростання невизначеності зовнішнього середовища. Постановка завдання. Таким чином, потреба теоретичного обґрунтування основних підходів до визначення поняття «системна криза» та особливості її формування. Виклад основного матеріалу. У статті розглянуто підходи до визначення поняття «системна криза». Зазначено, особливості формування системної кризи на підприємстві. Обґрунтовано фактори, що формують кризу на підприємстві. Висновки. Системна криза впливає не лише на одну підсистему, а на все підприємство загалом, ускладнюючи комунікацію між окремими об’єктами фірми та істотно ускладнюючи процес управління.