ДОСЛІДЖЕННЯ РОЛІ ВЕНЧУРНИХ ФІРМ НА РАННІХ СТАДІЯХ ЖИТТЄВОГО ЦИКЛУ ТОВАРУ - Pererva, Petro Grigorovich; Kobielieva, Tetiana Oleksandrivna; Tkachova, Nadezhda Petrivna (Науковий вісник Полісся, 2017)
Актуальність теми дослідження. Для забезпечення комерційного успіху інновації необхідно детальне вивчення ранніх стадій її життєвого циклу. В Європі найбільшого успіху в цій сфері досягли венчурні підприємства. Постановка проблеми. Важливою задачею вітчизняної економіки є підвищення ролі венчурного бізнесу в інноваційній діяльності підприємств. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Теоретичні засади життєвого циклу інноваційних продуктів, насамперед технологічних, були закладені такими вченими, як С. М. Ілляшенко, [3, 4], О. М. Гаврись [5], І. М. Погорєлов [6], М. І. Погорєлов [7-10], Д. Коціскі [11], В. Л. Товажнянський [12], Н. Е. Фіяскель [13] та ін. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Існуюче положення венчурного бізнесу в Україні не дозволяє встановлювати пріоритети діяльності малих підприємств, що суттєво зменшує комерційний потенціал їх наукових розробок. Постановка завдання. Метою дослідження є підвищення ролі малих підприємств в забезпеченні комерційних можливостей інновацій на ранніх стадіях їх життєвого циклу. Виклад основного матеріалу. Проведено теоретичні та практичні дослідження ранніх стадій життєвого циклу промислових нововведень. Визначено наявність суттєвих труднощів, що стоять перед підприємствами у сфері створення, освоєння і виведення на ринок промислових інновацій. Доведено, що в ході перевірки і досвідченого освоєння нововведень, через технічні труднощі або відсутність необхідних фінансових коштів, припиняються розробки кожного шостого нововведення з відібраних 20 відсотків. Для підвищення ефективності інноваційної діяльності запропоновано більшою мірою використовувати малі інноваційні підприємства. Обґрунтовано, що найбільший внесок в інноваційний процес вносять малі інноваційні фірми і дуже великі корпорації, що мають в якості своїх філій середні та малі наукомісткі фірми. Висновок. Розроблені рекомендації дозволяють здійснювати моніторинг інтелектуально-інноваційної діяльності підприємств, своєчасно попереджати небажані тенденції як на підприємстві, так і на ринку його продукції.