МУДРІСТЬ ЯК ТОВАР В ЕКОНОМОЦЕНТРОВАНОМУ СОЦІАЛЬНОМУ ПРОСТОРІ ХХІ СТ. - Doniy, Natalia Yevheniivna (Науковий вісник Полісся, 2017)
Актуальність теми дослідження. Світові тенденції демонструють, що соціальний простір вимагає самодостатньої особистості, здатної функціонувати в просторі, який постійно змінюється. Тож, соціальний простір створив умови, щоб мудрість перетворилася на річ яку людина може продавати й готова купити, через відчутну в ній потребу. Постановка проблеми. Рисою сучасності є ситуація, що мудрість з метафізичної та інтелектуальної цінності стала утилітарною, що продається як товар. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Питання мудрості належить до «вічних» й представлено у працях, як класиків філософії (Аристотель, Платон, Цицерон, Сенека, Г. Лейбніц, І. Кант та ін.), так і сучасних дослідників (Р. Аккоф, П. Балтес, Р. Барнет, С. Брент, Р. Стернберг, Д. Уотсон, С. Холлідей та ін.). Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Попри те, що більшість дослідників презентували доволі серйозні праці, присвячені мудрості, однак вивчення цього феномену тільки розпочалося й одним з продуктивних напрямків бачиться його аналіз в якості того, що можна продати. Постановка завдання. Представлення мудрості як феномену, що з метафізичної цінності став товаром. Виклад основного матеріалу. Економоцентризм змінив суть більшості класичних смислових конструкцій та їх вимір, перетворивши деякі з них на засоби управління суспільством, на ідеологію. Тож, починаючи з середини ХХ ст. серед тлумачень мудрості в публікаціях і словниках починає домінувати визначення мудрості як експертної системи знань, орієнтованої на практичну сторону життя (П. Балтес). Найкраще таке розуміння на практиці реалізують представники консалтингового бізнесу. Мудрість, яку вони продають, є більш наближеною до людини й її бажання перемоги, тому-то, коучери й консультанти з тренінгових центрів твердо впевнені, що їхні знання спонукають інших діяти правильно й досягати успіхів. Задача постачальника/торговця мудрістю, яким й є коучер, – вивести на світ усе приховане в глибині душі індивіда й вказати шлях до бажаного, виходячи з наявного досвіду. Висновки. Мудрість в умовах економоцентрованого соціального простору продається як товар агентами консалтингового бізнесу.