СТРАТЕГІЧНЕ ПАРТНЕРСТВО ЯК ФОРМА МІЖДЕРЖАВНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА - Khodzhaian, Alina Oleksandrivna (Науковий вісник Полісся, 2017)
Актуальність теми дослідження. Важливість ви-вчення стратегічного партнерства обумовлено необхідністю підвищення ефективності міжнародного співробітництва для вирішення пріоритетних економічних та політичних цілей та протидії загрозам економічній безпеці країн-учасниць. Постановка проблеми. Ефективною моделлю міждержавного співробітництва є стратегічне партнерство, яке ґрунтується на взаємній зовнішньоекономічній та зовнішньополітичній підтримці. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Концептуальним засадам стратегічного партнерства як ефективного інструменту міждержавної взаємодії присвячені дослідження О. Білоруса, Д. Лук’яненка, Д. Кудирко, Н. Кухарської, В. Манжоли, А. Мазаракі, Т. Мельник, Б. Парахонського, В. Юхименко, Г. Яворської. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Наразі серед вітчизняних науковців та політиків відсутня одностайність щодо наукового визначення поняття «стратегічне партнерство». Як наслідок, окремі міжнародні економічні зв’язки, визначені як стратегічне партнерство, насправді такими не є. А розпорошеність відносин не дозволяє сконцентрувати зусилля і ресурси на дійсно перспективних стратегічно значимих для економіки України напрямах міжнародної співпраці. Постановка завдання. Стаття присвячена визначенню сутнісних характеристик стратегічного партнерства і його місця в системі міжнародних економічних відносин; оцінці відповідності задекларованих відносин стратегічного партнерства України принципам стратегічного партнерства; аналізу законодавчих і нормативних актів України, які слугують підставою для міждержавного співробітництва у формі стратегічного партнерства. Виклад основного матеріалу. У статті визначено сутнісні характеристики стратегічного партнерства. Визначено місце стратегічного партнерства у системі міжнародних економічних відносин. Проаналізовано законодавчі і нормативні акти України, які слугують підставою для міждержавного співробітництва у формі стратегічного партнерства. Окреслено коло стратегічних партнерів України в рамках реалізації національних інтересів, пов’язаних з гарантуванням національної безпеки і оборони та енергетичної безпеки України. Висновки. Результатом проведеного дослідження є: визначення принципів та сутнісних характеристик стратегічного партнерства; обґрунтування визначальних пріоритетів стратегічного партнерства України.