ТРАНСФОРМАЦІЯ ФУНКЦІЙ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЗА УМОВИ УЧАСТІ КРАЇНИ В ІНТЕГРАЦІЙНИХ УГРУПОВАННЯХ - Chechel, Oleg Mykolayovych (Науковий вісник Полісся, 2017)
Актуальність теми дослідження. Глобалізаційні процеси вимагають переосмислення функцій держави. Міжрегіональні об’єднання впливають на всі основні сфери, які традиційно регулюються державою, що може мати як позитивні так і негативні наслідки. Постановка проблеми. В умовах глобалізації зростає значення регіональних утворень, наднаціональних інститутів, здатних впливати на всі сфери життєдіяльності окремої країни. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Вивченню даних процесів присвячені праці таких вчених як: С. Боринець, Р. Войтович, І. Грицяк, Ю. Ковбасюк, Ю. Козак, В. Колесов, Е. Лукашева, П. Мазурок, І. Матюшенко, А. Праневич та інші. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Потребують детальнішого розгляду та подальшого дослідження деякі аспекти оцінки впливу інтеграційних утворень на стан державного регулювання і питання трансформації функцій держави. Постановка завдання. Метою статті є дослідження трансформації регуляторних функцій держави за умов посилення глобалізаційних процесів і участі країни в інтеграційних угрупованнях. Виклад основного матеріалу. Досліджуються питання трансформації функцій державного регулювання в умовах глобалізації і посилення інтеграційних процесів. Ці процеси є об’єктивними і обумовлені прагненням країн до розширення економічних, соціальних, інвестиційних та інших можливостей. На прикладі ЄС розглянуто обмеження та особливості реалізації основних функцій, що традиційно виконує держава. Оскільки інтеграційні процеси набувають нових форм, можна прогнозувати подальшу трансформацію функцій державного регулювання. Висновки. В умовах глобалізації роль держави кардинально змінюються. Виникають протиріччя через неспівпадіння інтересів окремої країни і наднаціональних структур, необхідність делегування певних регуляторних функцій, складнощі щодо підтримки єдиного темпу розвитку всіх країн-членів угрупування.