ДОСВІД ПРОВІДНИХ КРАЇН СВІТУ У ПОБУДОВІ МЕХАНІЗМІВ ЕКСПОРТНОГО КОНТРОЛЮ ТА НАПРЯМИ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ ЦЬОГО ДОСВІДУ В УКРАЇНІ - Nebotov, Petro Hryhorovych (Науковий вісник Полісся, 2017)
Актуальність теми дослідження. Гармонізованість системи державного експортного контролю з аналогічними системами інших країн виступає одним із ключових факторів підтримки високих темпів економічної діяльності у сфері виробництва і реалізації товарів військового призначення та подвійного використання. Постановка проблеми. Розроблення заходів гармонізації національної системи експортного контролю в Україні з аналогічними системами інших країн потребує моніторингу розвитку систем експортного контролю провідних країн світу як основи для впровадження у роботі вітчизняної системи кращих міжнародних стандартів, імплементації передових технологічних досягнень та інструментів експортного контролю. Аналіз останніх досліджень та публікацій. Над проблематикою застосування організаційно-економічного інструментарію експортного контролю плідно працюють провідні науковці (зокрема, С. П. Галака, Г. М. Перепелиця, О. І. Сівер, О. М. Гришуткін, О. Я. Бовенко, А. В. Остапенко). Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Наявні наукові праці не розкривають комплексної оцінки міжнародного досвіду побудови систем та механізмів експортного контролю. Постановка завдання. Мета статті – з’ясувати особливості побудови механізмів експортного контролю провідних країн світу, і на основі отриманих результатів розробити напрями імплементації в Україні кращого міжнародного досвіду організації експортного контролю. Виклад основного матеріалу. Здійснено компаративний аналіз списків контрольованих товарів у провідних країнах світу. Представлено групування країн відповідно до правил та процедур державного експортного контролю. Проаналізовано нормативно-правові акти провідних країн світу на предмет економічного призначення та принципів політики у сфері державного експортного контролю. Встановлено особливості оперативного управління у сфері державного експортного контролю у США та країнах ЄС. Висновки. На основі аналізу кращого досвіду побудови системи та механізмів державного експортного контролю провідних країн визначено напрями удосконалення вітчизняної системи експортного контролю.