ДИНАМІКА ДВОСТОРОННІХ ІНВЕСТИЦІЙ УКРАЇНИ І РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ: ДО І ПІСЛЯ ПОЧАТКУ ВІЙСЬКОВО-ПОЛІТИЧНОГО КОНФЛІКТУ - Liashok, Yaroslav Oleksandrovich; Moyseienko, Konstantin Yevgenievich (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Однією з найбільш значущих проблем функціонування і розвитку економіки України протягом всього періоду після набуття незалежності є брак фінансових ресурсів для оновлення техніко-технологічної бази виробництва і надання послуг. Постановка проблеми. Військово-політичні події останніх років справили негативний вплив як на інвестиційну привабливість України, так і на обсяги взаємних інвестицій з Росією, однак необхідно виявити і об’єктивні причини для цього. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Спроби дати об’єктивну оцінку стану іноземного інвестування в економіку України та двостороннім інвестиціям між Україною та РФ зроблені в публікаціях В. Гейця та Л. Шинкарук, Ю. Коваленко, П. Пуларія, О. Йосипенко. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Попри велику увагу до зовнішньої інвестиційної сфери України спеціальна увага оцінці ролі обох країн у двосторонньому інвестиційному співробітництві не приділялася. Постановка завдання. Визначити особливості двостороннього інвестиційного співробітництва України та Російської Федерації. Викладення основного матеріалу. Проаналізовано динаміку взаємних прямих іноземних інвестицій в економіку України та Російської Федерації, визначено роль кожної країни у інвестиційних потоках, галузеву структуру взаємних інвестицій та зміни у ній, які відбувалися до і після початку військово-політичного конфлікту. Висновки. Відзначено тенденцію до скорочення взаємного інвестиційного співробітництва з одночасним посиленням його галузевої спеціалізації. Падіння обсягів інвестицій внаслідок російської агресії у Криму та на сході України в 2015 р. змінилося відновленням інвестування. Структура інвестицій з України до Російської Федерації характеризувалася переважанням реального сектору в якості реципієнта, тоді як зворотні інвестиції були орієнтовані на фінансовий сектор.