ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО КАПІТАЛУ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВ - Semenova, Valentina Grygorivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Зростає значення формування інтелектуального капіталу та його раціонального використання з метою підвищення конкурентоспроможності підприємств. Постановка проблеми. Аналіз інноваційної активності вітчизняних підприємств свідчить про наявність суттєвих проблем, пов’язаних з відсутністю ефективного управління інтелектуальним капіталом підприємств. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Теоретичні аспекти формування інтелектуального капіталу досліджували провідні вчені: В. Геєць, О. Грішнова, О. Кендюхов, О. Кузьмін та ін. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Потребують додаткового дослідження напрямки формування складових інтелектуального капіталу підприємств. Постановка завдання. Метою статті є дослідження тенденцій у формуванні інтелектуального капіталу та їх вплив на інноваційний розвиток вітчизняних підприємств. Виклад основного матеріалу. Проведене дослідження виявило наявність негативних тенденцій щодо формування та використання складових інтелектуального капіталу підприємства: персоніфікованого, техніко-технологічного, інфраструктурного, клієнтського, марочного. Спостерігається зниження кількості фахівців, спроможних здійснювати наукові дослідження та реалізувати інноваційні розробки. Зменшується кількість зареєстрованих охоронних документів на винаходи і корисні моделі. Ці процеси призвели до гальмування інноваційної активності вітчизняних підприємств. Негативний вплив на зазначені процеси має також обмеженість джерел фінансування інноваційної діяльності. Висновки. Проблема формування окремих складових інтелектуального капіталу напряму залежить від фінансових можливостей підприємства, які в сучасних кризових умовах значно обмежені. Необхідна державна підтримка зазначених процесів шляхом формування відповідного законодавчого, податкового, кредитного, інфраструктурного забезпечення процесів формування інтелектуального капіталу підприємств.