ФІНАНСУВАННЯ ПРОЕКТІВ ВИКОРИСТАННЯ ВІДНОВЛЮВАНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ - Shkrabak, Irina Vladimirovna; Riazanova, Nataliia Olekseevna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Питання використання відновлюваних джерел енергії найактивнішим і позитивним чином впливають на рішення трьох глобальних проблем людства: енергетика, екологія, продовольство. Постановка проблеми. На тлі стрімкого збільшення населення земної кулі і росту світового ВВП відбувається катастрофічне виснаження природного капіталу. Уникнути таких негативних наслідків можливо за умови забезпечення глобального стійкого розвитку і використання нетрадиційної енергетики. Аналіз останніх досліджень та публікацій. У науковому і експертному співтовариствах питанням розвитку ВДЕ приділяється найпильніша увага зважаючи на їх значущість в контексті економіки, екології і енергобезпеки. Є багато робіт вітчизняних учених (О. М. Гудима, Д. В. Зеркалов, Л. Л. Товажнянський, С. Б. Тулуб, А. І. Шев-цов, А. К. Шидловський, Т. Є. Яснюк), що внесли значний науковий внесок в розвиток ВДЕ. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Статистика ВДЕ залишається дуже фрагментарною і різнорідною по набору показників і методикам їх числення. Наявні дослідження про розвиток ВДЕ як інструменту енергоефективності, як правило, не зачіпають питання їх порівнянної вартості і термінів впровадження нових технологій. Постановка завдання. Метою дослідження є глибоке вивчення фінансування проектів використання ВДЕ, обґрунтування агрегованих фінансових інструментів, які сприяють подоланню певних інвестиційних бар’єрів в сферу відновлюваних джерел енергії. Викладення основного матеріалу. В статті обґрунтовано, що життєздатність проектів відновлюваних джерел енергії значною мірою залежить від ринкових ризиків, які, у свою чергу, є результатом політичних рамкових умов і обмеженого знання відносно нових технологій, що виражається в збільшенні ціни капіталу. Висновки. Розглянуті тенденції вимагають перегляду енергетичної парадигми, відходу від системи домінування декількох великих об’єктів енергопостачання до безлічі розподілених енергосистем, де споживач електроенергії одночасно є виробником, і при цьому сам визначає і контролює, як і де споживається енергія.