КОРУПЦІЯ ТА ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК: РОЛЬ ДЕРЖАВИ - Beglytsia, Volodymyr Petrovych; Tsyplitska, Olena Oleksandrivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Корупція як явище, більш притаманне трансформаційним економікам, стало іманентною рисою їх інституціонального середовища. Воно породжене слабкими інститутами та перешкоджає формуванню ринку вільної конкуренції, запобігає поглибленню міжнародної економічної та політичної інтеграції, стримує економічний розвиток. Постановка проблеми. На порядку денному гостро стоять питання оцінки економічних причин корупції, способів їх усунення, і впливу рівня корумпованості держави на її економічну ефективність. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Теоретичні та методологічні аспекти аналізу корупції та її впливів на економіку представлено в роботах таких вчених як Д. О. Калмиков, В. В. Колесников, В. О. Мандибура, С. В. Максимов, С. С. Сулакшин, М. І. Хавронюк, А. Л. Хіллман тощо. Виділення недосліджених частин загальної про-блеми. Потребують дослідження канали впливу держави на рівень корупції та показники економічного розвитку країни. Постановка завдання. Виявлення кореляції між рівнем корумпованості країни та її економічною ефективністю, а також удосконалення напрямів економічної політики держави в ході запобігання та боротьби із корупцією. Викладення основного матеріалу. У статті розглянуто економічні причини корупції на мікро- та макрорівнях. Проведено аналіз взаємозв’язку рівня корумпованості держави з показниками економічного розвитку країни, виявлено зворотну залежність між економічним становищем країни та рівнем корупції. Дано оцінку інституційним реформам, спрямованим на боротьбу із корупцією. Висновок. В питаннях боротьби із корупцією недостатньо карального підходу, що проявляється у створенні різноманітних інституцій. Важливим виступає й сукупність інституціональних та соціально-економічних умов, які формують сприятливе середовище для корупції. В свою чергу, це сприяє погіршенню економічного становища держави. Необхідно застосувати комплексний підхід до реалізації державної політики з метою усунення економічних причин корупції та її наслідків в економіці.