ОРГАНІЗАЦІЙНО-УПРАВЛІНСЬКІ ЗАСАДИ ДІЯЛЬНОСТІ ПОЛЬСЬКОЇ ПОЖЕЖНО-РЯТУВАЛЬНОЇ СЛУЖБИ: ДОСВІД ДЛЯ УКРАЇНИ - Volynskіy Petro Borisovych; Mikhailov, Victor Nikolaevich (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Результати аналізу наслідків пожеж, надзвичайних ситуацій в Україні вказують на збільшення їх кількості, зростання смертельних випадків та травмувань людей. Постановка проблеми. Державні пожежно-рятувальні підрозділи в нашій країні не завжди забезпечують своєчасне реагування через їх віддаленість від місць виникнення пожеж і надзвичайних ситуацій. У багатьох європейських країнах, в тому числі в Польщі, створено еволюційну пожежно-рятувальну службу, особливістю якої є її масовий характер. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Значний внесок у розвиток теорії, методології та історії пожежно-рятувальної справи, зокрема в Республіці Польща, здійснили Н. Я. Вовчаста, З. Г. Гонтар, O. O. Труш, В. О. Тищенко, Ю. Є. Харламова, Х. М. Дейнега. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. У той же час вітчизняними вченими недостатньо досліджено основні аспекти становлення та ролі польської пожежно-рятувальної служби, зокрема можливої реалізації її кращої практики в Україні. Постановка завдання. Дослідження особливостей діяльності польської пожежно-рятувальної служби, виділення ключових відмінностей для впровадження в нашій країні. Виклад основного матеріалу. У статті визначено основні аспекти функціонування польської пожежно-рятувальної служби як невід’ємної частини забезпечення внутрішньої безпеки країни. Висвітлено основні проблеми пожежно-рятувальної служби України та напрями її реформування з урахуванням польського досвіду. Висновки. Удосконалення територіальної підсистеми цивільного захисту та її ланок сприятимуть ефективному захисту людей та об’єктів економіки нашої країни у разі виникнення пожеж і надзвичайних ситуацій.