МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ КОМПАНІЙ ВОДНОГО ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ - Averichev, Ihor Mykolaiovych (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження проблем організації системи економічної безпеки на підприємствах водного транспорту обумовлюється тим, що вона безпосередньо пов’язана зі впливом на життям та здоров’я людей. Постановка проблеми. В умовах нестабільності виникає необхідність забезпечення економічної безпеки підприємств водного транспорту для їх економічної стабілізації та попередження банкрутства. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Достатньо дослідженими є проблеми сутності, чинників та складових економічної безпеки. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Потребують додаткового дослідження практичні питання формування внутрішньо організаційного механізму економічної безпеки з урахуванням специфіки водного транспорту. Постановка завдання. Мета статті полягає у розробці механізму забезпечення економічної безпеки на основі використання методів діагностування загроз та прийомів економічного оцінювання профілю і рівня економічної безпеки та обґрунтування створення адаптаційної моделі економічної безпеки. Виклад основного матеріалу. Здійснено побудову профілів економічної безпеки для трьох українських портів, проведено аналіз, на основі якого розроблено модель економічної безпеки Миколаївського морського торгівельного порту та розроблено практичні рекомендації щодо підвищення рівня його економічної безпеки. Висновки. Представлена методика дослідження профілю економічної безпеки створює практичну можливість формування механізму, методів та інструментів забезпечення належного рівня економічної безпеки компаній водного транспорту в інтервалі від критичного до абсолютного.