РЕТРОСПЕКТИВА ВИКОРИСТАННЯ ФІНАНСОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ ДП “НАЕК „ЕНЕРГОАТОМ” - Abakumenko, Olga Viktorivna; Lukiashko, Pavlo Oleksandrovych; Viknianska, Anastasiia Oleksandrivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Незадовільний стан потужностей з генерації електричної енергії в Україні обумовлює потребу обґрунтування інструментів фінансування процесу їх оновлення. Постановка проблеми. Розробка пропозицій щодо вдосконалення фінансування енергетичного сектору України повинна ґрунтуватися на розумінні існуючих особливостей та проблем його здійснення. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Проблеми розвитку електроенергетики України знайшли своє відображення в працях таких вчених, як О. Білоцерківський, Н. Болквадзе, А. Борисенко, А. Воїнов, В. Конащук, А. Мазуенко, Е. Олесевич, О. Пархоменко, С. Саух, Я. Сєріков, О. Стоян, Н. Ширяєва та інших. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Науковці приділяють багато уваги окремим питанням функціонування електроенергетичного комплексу, при цьому проблеми фінансування його модернізації переважно залишаються поза увагою. Постановка завдання. Стаття орієнтована на ідентифікацію особливостей та проблем використання фінансових інструментів ДП „НАЕК „Енергоатом” - основи електроенергетичного сектору України. Виклад основного матеріалу. Дані фінансової звітності ДП „НАЕК „Енергоатом” дозволяють вказати на наявність деяких особливостей використання ним фінансових інструментів. Ці особливості полягають у значному і досить суперечливому впливі держави як власника на процес формування фінансових ресурсів підприємства. Висновки. Проведений аналіз засвідчує потребу оптимізації діючої практики фінансування генеруючих підприємств з використанням специфічних фінансових інструментів та залученням фінансових ресурсів із нових джерел.