ПОДАТКОВИЙ ТИСК ЯК ДЕСТИМУЛЮЮЧИЙ ЧИННИК РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА В УКРАЇНІ - Kurylo, Volodymyr Ivanovych; Gyrenko, Inna Volodymyrivna; Mushenok, Viktor Vasylovych (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Забезпечення сталого розвитку сільського господарства потребує радикального перетворення економічних відносин. Збільшення власного капіталу аграрних підприємств є важливим фактором підвищення економічної ефективності виробництва. Постановка проблеми. Важливим є дослідження інвестиційної складової державної податкової політики для діяльності аграрної галузі у частині використання податкових пільг, спрощеної системи оподаткування , застосування спеціальних режимів сплати ПДВ, а також впливу державних адміністративних та фінансових методів податкового тиску на формування власних коштів підприємств. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Визначення спеціальних механізмів оподаткування для аграріїв на тлі розробки нормативно-правової бази регулювання економічних відносин проаналізовані в роботах В. Збарського, В. Мацибори, М. Кучерявенка, В. Курила, В. Мушенка та ін. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. У той же час недостатньо наукових праць висвітлюють тенденції та особливості впливу податкових важелів системи оподаткування на аграріїв в Україні. Постановка завдання. Розгляд сучасного стану правового регулювання впливу податкового тягаря на аграрних виробників та сформульовані пропозиції щодо вдосконалення національного податкового законодавства. Виклад основного матеріалу. Визначено, що для припинення економічного спаду в аграрній галузі в даний час необхідно зберегти застосування режиму ПДВ у сфері сільського господарства в редакції, яка існувала до 1 січня 2016 року. Визначено перспективи стратегії оподаткування та зменшення податкового тиску на аграрних платників податків. Висновки. Вплив економічних інвестицій на аграрну галузь через пільги у системі оподаткування стане відчутним в умовах обмеженості бюджетних дотацій, економічної неефективності банківських кредитів, зростанні цін на матеріально-технічні ресурси та при інших проявах фінансової кризи.