АНАЛІЗ ЕКОЛОГІЧНОГО ОПОДАТКУВАННЯ НАФТОГАЗОВИДОБУВНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Savko, Oksana Yaroslavivna; Melnychuk, Ivanna Vasylivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Сучасним пріоритетом розвитку країн, що відповідає загальноприйнятій в ООН доктрині сталого розвитку, є реалізація ефективної політики в природоохоронній сфері. Постановка проблеми. Доцільним видається вивчення питань пов’язаних з системою екологічного оподаткування суб’єктів господарювання в Україні з метою визначення його ефективності та дієвості. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Серед досліджень, які спрямовані на вивчення питань пов’язаних з екологічним оподаткуванням, вагоме місце займають наукові праці таких вчених як: О. М. Гаркушенко, В. Р. Дідуха, А. М. Яншиної та ін. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Залишаються актуальними прикладні дослідження проблем екологічного регулювання через механізм екологічного оподаткування в окремих галузях економіки, для виявлення його результативності та дієвості. Постановка завдання. Стаття покликана визначити основні тенденції впливу екологічного податку на фінансову діяльність нафтогазовидобувних підприємств Івано-Франківській області. Виклад основного матеріалу. Проаналізовано викиди забруднюючих речовин та парникових газів у атмосферу від стаціонарних джерел у 2013-2016 роках нафтогазодобувними підприємствами Івано-Франківської області. Для оцінки фіскальної ефективності екологічного оподаткування здійснено порівняння динаміки рентних платежів та платежів з екологічного податку за забруднення атмосферного повітря. Висновки. За допомогою аналізу обсягів видобутку корисних копалин, рівня викиду забруднюючих речовин, ставок екологічного податку, виявлено відсутність фінансових стимулів для нафтогазовидобувних підприємств Івано-Франківської області щодо скорочення викидів забруднюючих речовин та впровадження інновацій у сфері підвищення екологічності виробництва.