МОДЕЛЮВАННЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ ТРУБОПРОВІДНОГО ТРАНСПОРТУВАННЯ ПРИРОДНОГО ГАЗУ - Horal, Tarasivna Liliana; Perevozova, Iryna Volodymyrivna; Shyiko, Vira Ihorivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Активна ринкова конкуренція та світова інтеграція вітчизняної економіки ставлять перед суб’єктами господарювання вимогу оптимізації своєї діяльності шляхом переходу від функціонального управління до процесно-орієнтованого, який базується на дослідженні бізнес-процесів виробництва та актуалізує економіко-математичне моделювання результативності бізнес-процесів стратегічних підприємств. Постановка проблеми. Доцільним є здійснення економіко-математичного моделювання бізнес-процесів газотранспорної системи для визначення вузьких місць виробництва та ефективного використання прихованих можливостей. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Значний внесок у розвиток сучасних підходів до бізнес-моделювання здійснили автори: Л. Т. Гораль, І. Г. Фадєєва, В. С. Пономаренко, С. В. Мінухін, С. В. Знахур, П. Луїса, М. Лопез, М. Гаска, Д Гелбінг, М. Хаммер, Дж. Чампі, М. Ротер, Дж. Шук. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. У той же час недостатньо наукових праць висвітлюють особливості здійснення моделювання бізнес-процесів для газотранспортних підприємств. Постановка завдання. Формування оптимізаційної моделі результативності бізнес-процесів на основі системного дослідження технології трубопровідного транспортування природного газу. Виклад основного матеріалу. У статті доведено необхідність економіко-математичного моделювання бізнес-процесів газотранспортних підприємств. Встановлено етапність бізнес-моделювання. Побудована модель основних потоків, що формують результативність підприємства. Наведено мультифакторну модель результативності діяльності підприємств галузі. Висновки. Сформована модель передбачає поетапну оптимізацію показника результативності на основі зниження витратності діяльності та дозволяє визначити найбільш вагомі об’єкти його формування, які як показують дослідження бувають різними на окремих бізнес-процесах.