КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ РОЗРОБКИ ТА ВПРОВАДЖЕННЯ МЕХАНІЗМУ ФОРМУВАННЯ ІНСТИТУТУ ДОВІРИ НА РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ - Shkarlet, Serhiy Mykolaiovych; Dubyna, Maksym Viktorovych; Zhuk, Olena Serhiivna (Науковий вісник Полісся, 2021)
Актуальність теми дослідження. Для розбудови ринку фінансових послуг необхідно провести реформу в цій сфері та впровадити заходи для підвищення рівня довіри між основними учасниками такого ринку. Постановка проблеми. Реалії української системи державного регулювання діяльності фінансових посередників засвідчують, що впровадження нових ідей, концепцій або положень у цій сфері вимагає побудови ефективного механізму їх реалізації. Він повинен бути чітко окреслений у теоретичній та методологічній площині з обґрунтуванням його складових. Аналіз останніх досліджень і публікацій. До робіт у сфері функціонування ринку фінансових послуг варто віднести праці таких науковців: Боброва Є. А., Бондаренка Є. П., Вишиваної Б. М., Войтенка О. М., Коваленко Ю. М., Рекуненка І. І., Смагіна В. Л., УнецьХодаківської В. П., Юрія С. І., Ящук В. В., Asmundson I., Herring R., Stijn C., Wyman О. та ін. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Незважаючи на напрацювання в цій сфері, не розробленими залишаються теоретичні та методичні засади обґрунтування механізму формування довіри на ринку фінансових послуг. Постановка завдання. Метою роботи є розробка положень створення та впровадження механізму формування інституту довіри на ринку фінансових послуг. Виклад основного матеріалу. Визначено важливість розробки та впровадження механізму формування довіри на ринку фінансових послуг для подальшого розвитку такого ринку. Описуються основні елементи такого механізму, зв’язки між ними та визначається їх сутність і роль у процесі розбудови такого ринку. У межах механізму ідентифіковано його мету, принципи, функції, блоки забезпечення, методи та інструменти. Зазначено, що механізм повинен діяти з метою отримання конкретних результатів, види яких визначено. Висновки. У статті обґрунтовані засади розробки та впровадження механізму формування інституту довіри на ринку фінансових послуг.