АТРИБУТИВНА МОДЕЛЬ РОЗВИТКУ СИСТЕМ СИНЕРГЕТИЧНОГО ТИПУ - Verkhoglyadova, Natalia Igorevna; Levchynskyy, Dmytro Lvovich; Kononova, Iryna Volodymyrivna (Науковий вісник Полісся, 2021)
Актуальність теми дослідження. Середовище функціонування соціально-економічних систем вирізняється високим ступенем мінливості, що створює перепони для їхнього розвитку. Пошук шляхів забезпечення розвитку соціально-економічних систем має ґрунтуватися на досконалому володінні поняттями та категоріями, пов’язаними з розвитком. Постановка проблеми. Формування понятійно-категоріального апарату розвитку потребує не лише дослідження пов’язаних з цим поняттям категорій, але й встановлення існуючих між ними взаємозв’язків. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Вивченню поняття розвитку соціально-економічних систем на різних рівнях ієрархії присвятили свої дослідження Н. Афанасьєв, В. Рогожин, В. Рудика, О. Бєляєв, А. Бебело, І. Богатирьов тощо. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. У той же час, недостатньо вивченими є взаємозв’язки між категоріями, пов’язаними з розвитком системи, які потребують уточнення та наочного відображення. Постановка завдання. Побудова атрибутивної моделі розвитку соціально-економічних систем синергетичного типу з метою наочного відображення взаємозв’язків між окремими категоріями понятійно-категоріального апарату розвитку систем. Виклад основного матеріалу. У статті досліджено взаємозв’язки між категоріями розвитку, адаптивності соціально-економічної системи та регулювання розвитку. Побудовано атрибутивну модель синергетичного типу, особливістю якої є оптимальна широта охоплення соціально-економічних систем. В рамках побудованої моделі виділено атрибути часу та взаємодії з поділом останніх на атрибути простору руху та впливу. Висновки. Побудована в такий спосіб атрибутивна модель розвитку соціально-економічної системи дозволяє врахувати взаємозв’язки між її розвитком, рівнем адаптивності та регулюванням розвитку системи.