СТРУКТУРА ДОХОДІВ БЮДЖЕТІВ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ У ФЕДЕРАТИВНИХ КРАЇНАХ - Rekova, Nataliia Yuriyivna; Dolozina, Irina Leonidivna; Pinchuk, Alina Aleksandrovna (Науковий вісник Полісся, 2021)
Актуальність теми дослідження. Процес демократизації державного управління передбачає перерозподіл повноважень в межах ієрархії управління. Проте, незважаючи на збільшення ролі регіонального рівня управління, фінансові ресурси регіональних органів обмежені. Постановка проблеми. Регіони в більшості федеративних держав не мають повної фінансової самодостатності. Правда також, що в федеративних країнах немає єдиної моделі розподілу державних доходів між центральними та регіональними владами. Зазначені обставини спонукають провести порівняльний аналіз розподілу доходів регіональних бюджетів у цих країнах. Аналіз останніх досліджень і публікацій. В даний час все більше досліджень присвячено вивченню досвіду різних країн у формуванні ресурсної бази місцевих бюджетів: Форемний Д. та ін., Бобакова В., Малікка Л., Резніченко Д. С. та співавт., Музика О, Волохова І. і деякі інші є найбільш помітними. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. У той же час, більш ретельний порівняльний аналіз необхідний для розуміння загальної картини та закономірностей фіксації певних фінансових ресурсів у регіональних бюджетах. Постановка завдання. Визначити структурні особливості та напрямки трансформації структури бюджетних надходжень на регіональному рівні державного управління у федеральних державах з 2000 до 2015 року. Викладення основного матеріалу. Опрацьовано статистичні матеріали для оцінки бюджетних надходжень. Проаналізовано динаміку структурних змін доходів бюджетів регіонального рівня державного управління федеративних держав, а також подібність та відмінності розподілу доходів регіональних бюджетів у федера тивних державах. Висновки. Виявлено тенденцію до зменшення власних податкових надходжень та збільшення частки міжбюджетних трансфертів, а також було охарактеризовано два кластери (з домінуванням міжбюджетних трансфертів у розподілі надходжень до бюджетів та з відносно вищою фінансовою автономією). Не знайдено суттєвих доказів реальної залежності між автономією регіональної влади та федеративним типом державної системи.