ГЛОБАЛЬНІ ДОМІНАНТИ РОЗВИТКУ ТОРГОВЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ КИТАЮ: МОЖЛИВОСТІ ТА ЗАГРОЗИ ДЛЯ СПІВПРАЦІ З УКРАЇНОЮ - Bilan, Yuriy Valentynovych; Yatsenko, Olha Mykolaivna; Nitsenko, Vitalii Serhiiovych (Науковий вісник Полісся, 2018)
Частина 2. Модернізація торговельної політики Китаю. Актуальність теми дослідження. Ефективна зовнішньоторговельна політика Китаю та вступ до СОТ позитивно вплинули на інтеграцію країни у глобальну економіку та забезпечили світове лідерство за основними торговельними показниками протягом останніх років. Постановка проблеми. Торговельній політиці КНР належить провідна роль в якості інструменту економічного розвитку країни, незважаючи на її суперечливість. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Питанням економічного розвитку Китаю та його місця в світовій економіці присвячені роботи В. Кіктенка, О. Олійника, К. Френда, Л. Чен та ін. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. На теоретичному рівні не достатньо уваги приділено питанням модернізованої торговельної політики КНР. Постановка завдання. Метою роботи є дослідження сучасного стану торговельної політики КНР. Виклад основного матеріалу. Торговельна політика країни реалізується за допомогою тарифних і нетарифних інструментів. Митний тариф Китаю складається зі ставок РНС, договірних тарифних ставок, спеціального пільгового тарифу, загальних тарифних ставок, ставок тарифної квоти та тимчасових мит. Серед нетарифних інструментів торговельної політики Китаю важливе місце займають ліцензування імпорту та експорту. Слід також зазначити, що Китай вводить загальні обмеження на експорт, а також залежно від країни призначення. Висновки. Зовнішньоторговельна політика Китаю проходить період модернізації у бік більшої лібералізації, плюралізму та прозорості. Захист національних інтересів стає все більш подібним до аналогів провідних країн світу з ієрархічно вишикуваними державними і бізнес інституціями та врахуванням економічних й політичних інтересів стейкхолдерів. Одночасно зростає вагомість КНР як торговельного партнера більшості країн світу.