ЕНЕРГЕТИЧНА БЕЗПЕКА НАЦІОНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА НА ОСНОВІ СИСТЕМНОГО ПІДХОДУ - Khaustova, Viktoriia Evhenivna; Salashenko, Tetiana Igorivna; Lelyuk, Oleksiy Volodymyrovych (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Формування національної енергетичної політики на основі концепції енергетичної безпеки забезпечить прийняття зважених управлінських рішень щодо майбутнього енергетичного розвитку країни. Постановка проблеми. У світовій та українській практиках поширеним є підхід до формування моделі енергетичної безпеки переважно за джерелами енергозабезпечення. Однак, такий підхід не віддзеркалює агрегування усієї складності відносин в енергосистемах. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Проблемам дослідження національної енергетичної безпеки присвячені роботи таких науковців як Дж. Джуел та А. Черп, А. Качинського, Б. Круйт, А. Міхалевича, Б. Совакул, А. Шевцова, А. Сменьковського, а також різних міжнародних організацій. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Потребує подальшого осмислення концепція енергетичної безпеки з позиції системного підходу та її операціоналізація на методичному рівні. Постановка завдання. Метою цієї статті є концептуалізація енергетичної безпеки на основі системного підходу та її операціоналізація на основі моделі «4Е». Виклад основного матеріалу. Досліджено особливості функціонування енергосистем та запропоновано системну концепцію енергетичної безпеки. В якості складових авторами пропонується розглядати підсистеми енергозабезпечення, енергоперетворення та енергоспоживання, оцінка якості функціонування яких на методичному рівні проводиться за системними індикаторами енергозалежності, енергоефективності та енергозбереження. Стале існування енергосистеми забезпечує така складова енергетичної безпеки як енергодостатність. В роботі проведено апробацію запропонованого методичного підходу до оцінки енергетичної безпеки в Україні. Висновки. Енергетична безпека повинна розглядатися як системна категорія, а її концепція базуватися на системному підході. Операціоналізація енергетичної безпеки спирається на методичний підхід до її оцінки на основі моделі «4Е»: енергозбереження, енергоефективність та енергозалежність, а також енергодостатність.